Activitats

Podeu escoltar la conferència:

Podeu escoltar la conferència:

Podeu escoltar la conferència:

Pressupostos Participatius 2020

L’Ajuntament de Calella destinarà aquest any 125.000€ al projecte guanyador a la votació popular que començarà el 13 d’octubre. El dia 2 de novembre a les 19h es farà el recompte a la Sala de Plens de l’Ajuntament.

L’Associaciació d’Amics del Patrimoni de Calella ha presentat una proposta: restaurar la balaustrada del passeig Manuel Puigvert, obra de l’arquitecte calellenc Jeroni Martorell i Terrats, que es troba en un estat deplorable tal i com es pot apreciar en aquestes imatges:

En Jordi Pérez com a tècnic de l’Arxiu municipal ens aporta informació valuosa sobre el context històric i l’arquitecte que va embellir el passeig durant el mandat de Jaume Dalmau cap al 1927:

A finals del segle XIX la platja de Calella estava ocupada per barques, drassanes, estris i  abocaments de deixalles. Fou l’alcalde Manuel Puigvert (1843-1913) qui va embellir aquest  entorn amb la construcció d’un passeig arbrat. Entrat el segle XX, amb la presència dels  primers estiuejants, la platja es transformà en un lloc d’oci i relació social, i el passeig s’anà  ampliant convertint-se en l’espai ideal per gaudir de l’ombra i la brisa marina de les caluroses  tardes d’estiu.  

Jeroni Martorell Terrats (1876-1951) fou el prestigiós arquitecte municipal de Calella a la  primera meitat del segle XX. La seva petjada a la nostra ciutat es pot contemplar encara en els  edificis del mercat municipal, l’antic escorxador, el parc Dalmau o l’antiga biblioteca, entre  d’altres. També es va encarregar de l’embelliment del Passeig, fent construir una balustrada  ornamentada amb fanals, copes i escalinates, una autèntica joia arquitectònica que donava  prestigi a Calella. El reconegut arquitecte de l’època Ramon Giralt Casadesús se’n feia ressò,  l’any 1934, dient que l’espai “és l’orgull dels calellencs, un Passeig de distinció i elegància”.  

La situació actual de la balustrada del nostre Passeig és preocupant. El deteriorament dels  materials es tradueix amb balustres trencats o desapareguts i diferents parts de la balustrada  estan soterrades degut a l’increment del nivell del Passeig. Una obra tan característica de la  nostra ciutat no pot continuar en aquest mal estat; cal revertir aquesta situació a través d’una  restauració digna, que retorni la imatge d’un espai únic i ben cuidat, orgull dels calellencs.  

Com a associació creiem que és un patrimoni que no podem permetre que es continui degradant i per això us demanem que ens ajudeu a fer campanya sumant vots a la nostra proposta!

Us adjuntem uns vídeos de difusió de la campanya, amb el lema RECUPEREM LA BALAUSTRADA DEL PASSEIG.

És important que el reenvieu als vostres contactes.
Enguany la votació es pot fer de manera telemàtica a la següent adreça:
 https://www.civiciti.com/es/calella
Poden participar totes les persones censades a Calella, només cal posar el DNI i la data
de naixement.
Us proposem votar massivament aquesta proposta per tal d’aconseguir guanyar i
recuperar l’encant del nostre Passeig de Mar. Hem d’animar a tots els nostres familiars,
amics, contactes i associacions que estimen Calella perquè es mobilitzin
. Cal que no es
perdi ni un vot!

Proposta d’activitat:

Visita guiada: descobrim el Modernisme a Canet de Mar

El Dissabte 22 d’agost us proposem una passejada guiada pel centre històric de la vila seguint les façanes de les cases modernistes més emblemàtiques juntament amb la visita a l’exposició permanent de la casa Museu Lluís Domènech i Montaner i a l’exposició itinerant: El Modernisme i les flors. De la natura a l’arquitectura: https://www.youtube.com/watch?v=1tXd8q4k4PQ

 Serà un grup molt reduït només amb reserva prèvia i la durada d’unes dues hores, entre les 10 i les 12h. Si esteu interessats cal que envieu ràpidament un missatge per reservar plaça en aquesta mateixa adreça de correu indicant el número de persones interessades. Es seguirà l’ordre estricte de recepció de les reserves.

El preu total és de 12€ per persona, pels socis 10 € 

La visita comprèn:  

Visita guiada exterior per les cases modernistes de Canet. 1h aprox. (habitualment aquesta visita s’ofereix a un preu de tarifa de 7 €)

Visita lliure a la casa Museu Lluís Domènech i Montaner, exposició permanent, i visita guiada a l’exposició itinerant: El Modernisme i les flors*. Durada 1h aprox. *(normalment aquesta visita no és guiada: ens ho faran especialment per a nosaltres i en grups reduïts) 

Cicle de conferències d’estiu

Podeu seguir les tres conferències en directe:

Parlen els arqueòlegs:

Felip de Saleta:

Els Salvador i el seu gabinet científic:

La nissaga dels Salvador té el seu origen al mas Salvador de la riera de Capaspre de Calella sota domini del monestir de Breda. Guillem Salvador és el primer  membre de la família del que tenim testimoni escrit ja que al 1341 va comprar un pati amb sortida a la plaça a la pobla de Calella (actual biblioteca Can Salvador de la Plaça). Els seus descendents són pagesos fins al 1450 quan Narcís Salvador rep el títol d’hostaler, amb funcions públiques d’hostal de camí ral i casa de postes. Amb ell es produeix la separació de patrimonis i s’inicia la branca dels Salvadors de Plaça que seran mercaders amb privilegi per posar taules a plaça els dies de mercat i durant les fires de l’Ascensió. Són membres destacats Bernardí Salvador què, com a síndic de Calella, participa en la compra de terres per a edificar l’església i el cementiri i Bernat Melcior Salvador que cap al 1544 inicia l’edificació del barri de la Clota entre els carrers de Mar i Pansa. El seu fill Felip Salvador es va casar amb Francesca Boscà de família de notaris i cavallers. Els descendents de l’hereu Francesc Salvador i Boscà seran apotecaris i administraran una farmàcia a la casa de la Plaça de Calella.

El seu germà petit, Joan Salvador i Boscà, va marxar a Barcelona per rebre formació d’apotecari i es va acabar casant amb Victoria Pedrol, pubilla d’un dels apotecaris de més prestigi a la capital.  Aquí va néixer la branca barcelonina de botànics i apotecaris de rellevància internacional pel llegat científic tan important que ens han deixat. Els membres més destacats són Jaume Salvador i Pedrol, apotecari titulat des del 1669, va aplegar una tertúlia científica a la rebotiga de la seva apotecaria al carrer Ample al voltant d’un gabinet de curiositats i un herbari que es convertiria en el primer museu de Barcelona. També va crear un jardí botànic a Sant Joan Despí. En honor seu Linné va dedicar a la família Salvador el gènere de plantes Salvadora. Els seus fills Joan i Josep Salvador i Riera van conservar i ampliar les col·leccions familiars. Joan va mantenir relacions epistolars amb científics d’importància internacional i ell mateix està considerat un dels científics més rellevants de la seva època.

Extracte de les conferències que va presentar l’historiador Jesús Rodríguez l’any 2009 a la biblioteca Can Salvador de la Plaça sobre la nissaga dels Salvador a Calella.

La casa de Can Saleta de Calella, catalogada com a Bé Cultural d’Interès  Local des de 1982 i restaurada recentment, és d’estil neoclàssic producte de la seva transformació a finals del segle XVIII. Les primeres referències indiquen que l’origen podria ser l’antic mas del Bord de Bedós —nissaga de cavallers de Maçanet de la Selva—, documentat als privilegis de 1338 i ubicat al mateix indret. Fins a l’inici del segle XX fou la casa pairal de la família Saleta.

La nissaga dels Saleta provenia de Sant Hilari Sacalm i va entroncar amb famílies de la zona de la Marina de la Selva. Lligada a les armes i als oficis de l’administració, s’implicaren en la vida del comú i alguns dels seus membres van ser regidors de la universitat de Calella, delegats del gremi de Marina o membres de la Junta de Reconstrucció de la parròquia al segle XVIII. Al segle XIX militaren al bàndol il·lustrat i liberal.

Felip de Saleta

Escriptor romàntic de la Renaixença catalana, va néixer a Calella el 12 de juliol de 1851. Fou adjunt numerari dels Jocs Florals de Barcelona i col·laborà habitualment a La Renaixensa, de la qual fou fundador, i també a d’altres publicacions de l’època. Part de la seva obra poètica s’edità en els reculls Guspires (1875) i Fantasies (1876).

La seva mort prematura als 26 anys va escapçar la carrera d’un poeta no prou reconegut de la nostra literatura vuitcentista.

Ràdio Calella al programa La Ciutat entrevista a l’arqueòleg Antoni Rigo sobre el valor del jaciment del Roser. La podeu escoltar íntegrament aquí:

Arqueòlegs apunten que el jaciment del Roser podria ser dels més importants de la península Ibèrica

Featured Post

Acte de presentació de l’Associació Amics del Patrimoni Històric de Calella

El 24 de gener de 2020 vam celebrar el naixement de l’Associació d’Amics del Patrimoni de Calella amb un acte força concurregut a la Cooperativa l’Amistat, seu de la nova entitat.

L’equip impulsor va agrair el suport a l’Alcaldessa i als més de 50 socis inscrits a la iniciativa. Es van presentar la missió i els objectius de la nova associació i Xavier Gamell va finalitzar les intervencions fent una crida a incorporar-se i participar en el nou projecte, cadascú segons les seves possibilitats. L’acte va continuar amb la xerrada amb el títol: “Perduda entre el mar i la muntanya. Primícies de la Calella medieval” de l’historiador Xavier Soldevila que ha guanyat la I Beca d’Investigació Jordi Amat i Teixidó, promoguda per l’Ajuntament.

Follow Me

Get new content delivered directly to your inbox.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: