Catalunya és un país de tradicions i una d’elles és la figura de l’hereu i la pubilla, un reclam turístic de Calella
Sabies-que-1-1Durant els segles XVIII i XIX era costum a Catalunya, sobretot en el món rural que el fill gran (home) heretes tota l’herència de la família i quan no hi havia cap home, passava a la filla gran. Eren les figures de l’hereu i la pubilla, la resta de fills s’anomenaven cabalers.
A meitats del segle XX molts pobles de Catalunya van començar a fer certàmens per escollir la Pubilla entre les joves de la població. En ple franquisme els requisits per ser pubilla anaven molt lligats amb la moralitat, una pubilla havia de ser maca, de moral acceptable i dedicada a la casa i la família. Actualment es continuen celebrant aquests certàmens, però per sort els requisits per accedir han canviat molt. Són joves entre 16 i 23 anys que tan sols han de passar una prova escrita de cultura general i una entrevista demostrant el coneixement del seu poble i de la cultura catalana. La figura de l’hereu no va ser reconeguda en aquests certàmens fins a l’any 2000.
El reclam turístic de l’hereu i les pubilles
Les figures de pubilla i hereu formen part de la cultura tradicional catalana i a Calella sempre han estat un recurs folklòric i d’imatge per a la població especialment alhora de donar a conèixer els nombrosos atributs turístics
de la ciutat. A més de representar el seu municipi, durant un any, difonent els costums arreu de Catalunya. Tanmateix, atesa la realitat turística de Calella també ho han fet en no pocs països emissors de turisme projectant el seu atractiu i amabilitat, engalanats amb el vestit típic català.
A Calella, les pubilles han participat i col·laborat en diversos actes de promoció on la seva assistència ha servit perquè estiguessin en l’objectiu dels mitjans de comunicació. La seva col·laboració, important, ha menat actuacions diverses, com en nombroses ocasions assistir a les Fires Internacionals de Turisme, com la ITB de Berlin, la fira líder de la industria
turística mundial, molt apreciada pels professionals, on les Pubilles amb la seva presència col·laboraven a l’estand de Catalunya tot distribuint material de promoció de Calella divers o fotografiant-se amb els visitants, operadors i periodistes que ho sol·licitaven. O també col·laborant a la mateixa frontera donant suport a l’acció promocional “Calella senz’altro” el conegut “Calella i tant!” tot repartint, a la Porta Catalana, maduixes, passaports i bonus d’avantatges per uns dies de vacances a la ciutat.
Recordarem algunes accions que varen deixar empremta tant en els mitjans gràfics i televisius del moment com a l’arxiu municipal. A voltes promocionant les Festes de Primavera o la Fira de Calella i l’Alt Maresme que arrencà com a Mostra de Costums i Tradicions Catalanes, o també alhora d’inaugurar exposicions, certàmens o activitats festives promogudes per diferents entitats esportives, culturals i cíviques de la població.
A nivell de promoció turística de Calella paga la pena recordar la participació de les pubilles al Saló del Turisme per Carretera i Ferrocarril RODATUR, o al Saló Internacional de Turisme a Catalunya, ambdós promoguts dins del marc de Fira de Barcelona. Però ara amb referiré a dues accions àmpliament recollides en revistes d’operadors turístics. Una on, les Pubilles van participar en la presentació del “Jumbocruisser” de l’Agència Globus Reisen, davant la Casa del Turisme de Calella. Es tractava d’un autocar de 18 metres de llarg, 2,5 d’ample i 4 d’alçada i tenia 2 pisos i capacitat per 102 i 140 persones segons model. Disposava de telèfon, lavabo, cuina, bar, menjador i saleta.
També i seguin parlant del transport de turisme en autocar recordar la celebració a Barcelona del Congrés de l’Agrupació d’Empresaris Autocaristes Alemanys, (RDA) que va comportar el “bateig” d’un nou autobús amb el nom de Catalunya, un acte que va oficiar el President de la Generalitat, Sr. Jordi Pujol acompanyat d’alt càrrecs d’aquesta organització empresarial, de l’Alcalde Ramon Bagó i de les pubilles de Calella.
Però el transport aeri no fou menys, així amb motiu del 25è aniversari de la represa dels vols des d’Alemanya a Barcelona de la companyia LUFTHANSA, aquesta va noliejà un Airbus. A bord les Pubilles de Calella alternaren les funcions d’acolliment i benvinguda als passatgers juntament amb les hostesses alemanyes, iniciant, després, un àgil i bonic vol de celebració per Catalunya.
Tanmateix les Pubilles han col·laborat immortalitzant la seva imatge amb el vestit tradicional de pubilla catalana en opuscles i revistes. D’ençà uns anys aquesta tasca es compartida també per l’Hereu, la Pubilla, la Pubilleta i el Fadrí. Parlant de l’Hereu, direm que el proppassat dia 11 de juny tingué lloc l’acte de renovació del pubillatge, essent escollit l’actual Hereu de Calella, el jove Jordi Pascual nou Hereu del Maresme en un acte celebrat al Passeig Manuel Puigvert, en el qual s’han proclamat tots els representants del pubillatge comarcal.
Fonts consultades:
Diari: El Correo Catalán · Edición Domingo dia 4 de Mayo de 1969.
Radio Calella TV · 11.06.2022
Llibre:
“CALELLA 50 ANYS PIONERS EN TURISME VACACIONAL. 1953 – 2003” · Autor: Jordi
Ten i Figueras · Premi Ali Beí 2006 · Edita: Ajuntament