Jeroni Martorell i Terrats (1876-1951) fou l’arquitecte municipal que va transformar Calella durant la primera meitat del segle XX. Els seus projectes continuen essent referents del paisatge calellenc: les Escoles/Biblioteca, el Mercat, l’Escorxador, el Parc Dalmau, l’ampliació de l’Hospital …
Però també les alineacions de carrers, les xarxes de clavegueram o d’abastament d’aigües i els seus projectes privats per a cases i edificis de particulars. La seva increïble capacitat de treball i la seva forma d’entendre l’ofici van contribuir a impulsar que Calella passés de ser un poble a ser una Ciutat. Com a reconeixement de la seva feina i mestria que va aportar a la ciutat, hem proposat declarar BCIL tota l’obra pública que va realitzar a la nostra ciutat. En el cas concret de l’edifici de l’Escola/Biblioteca, cal declarar BCIL la totalitat de l’edifici: l’escola de la planta baixa (reformada per dins), la biblioteca -que no ha estat modificada i que es troba en molt bon estat de conservació i ocupa el primer pis- sense oblidar l’escala d’estil imperial que comunica les dues plantes.
La biblioteca segueix l’estil noucentista ja desenvolupat per Martorell al mercat i l’escorxador i utilitza, com allà, formes corbes d’influència modernista a les finestres i ceràmica vidriada de color verd als guardapols. Ressalta l’entrada, amb un porxo format per columnes clàssiques que suporten arcs de mig punt i molt especialment l’escala interior de doble vessant i forma curvilínia que dona accés a la biblioteca. Al seu interior destaca el sostre enteixinat, els altells a doble alçada i el treball de fusta de les prestatgeries. Encara es conserva en bon estat part del mobiliari original. Existeix la possibilitat que part del fons bibliogràfic històric pugui tornar a descansar a les seves lleixes, donant lloc a la possibilitat de visitar una genuïna Biblioteca Popular de la Generalitat republicana que -a més a més- pugui acollir un centre d’interpretació i d’estudis sobre la figura i l’obra de Jeroni Martorell.
Aquest centre hauria d’aplegar la documentació que hi ha a Calella, més tot el material dispers que es troba al Servei de Monuments de la Diputació de Barcelona (DIBA), a la Casa de l’Ardiaca o al Col·legi d’Arquitectes de Barcelona. La documentació que facilités la DIBA, la Generalitat, Universitats … podria ser original o còpies.
Per tirar endavant aquesta iniciativa caldrà comptar amb el suport tècnic i econòmic de la DIBA i d’altres institucions. Aquesta infraestructura ha de ser un centre de referència per atraure estudiants i estudiosos de l’obra de Jeroni Martorell. Aquesta proposta la va fer la Sra. Raquel Lacuesta a la conferència que vàrem organitzar l’AAPHC el passat 02/12/2022.