No té cap sentit que es permeti tapar la façana protegida, d’una casa, que a més és BCIL, amb cartells, tendals i cartel·les que desmereixen i denigren l’element patrimonial catalogat.
El conveni de col·laboració signat entre l’Ajuntament de Calella i l’Associació Amics del Patrimoni Històric de Calella, en l’apartat 4t de l’exposició diu: – L’Associació Amics del Patrimoni Històric de Calella treballarà des del voluntariat, complementant i donant suport a l’Ajuntament en totes les tasques relacionades amb els objectius de l’Associació. Al mateix temps, vetllarà i exigirà a l’administració el compliment de les normes relatives a la protecció del patrimoni, recollides en el Catàleg del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), així com en l’ordenança municipal del Paisatge Urbà de Calella.
Des de la fundació de la nostra entitat, hem treballat molt en l’aspecte de protecció del patrimoni arquitectònic com, actualitzar fitxes del catàleg existent, inventariant tot el patrimoni de la ciutat, proposant noves catalogacions, fer recerca sobre el nostre arquitecte més distingit Jeroni Martorell. Entre altres.
Mentre anàvem treballant en aquesta línia veiem com Can Giol/Galceran, una de les cases més històriques i arquitectònicament valorades, bona part de la seva façana era tapada per cartells publicitaris aliens a la seva història.
Can Giol, forma part del Catàleg de béns protegits de Calella, la protecció esmenta específicament les seves façanes i també és BCIL, Bé Cultural d’Interés Local. No està ubicada, en un lloc qualsevol, forma part de les façanes de la Plaça de l’Ajuntament lloc emblemàtic, on aviat farà set-cents anys es va fundar la ciutat: la Vila Nova. Com podem tenir tan poc respecte per la nostra pròpia història!
No té cap sentit que es permeti tapar la façana protegida, d’una casa, que a més és BCIL, amb cartells, tendals i cartel·les que desmereixen i denigren l’element patrimonial catalogat. I això s’ha permès durant molts anys. El més paradoxal és que el municipi té normatives i ordenances que regulen i prohibeixen aquestes actuacions i que no s’apliquen tampoc en altres cases catalogades. Com és el cas de la finestra gòtica de Can Llort, segurament la millor finestra gòtica de Calella, que es troba en un estat lamentable, és una vergonya que donant mostres del seu alarmant deteriorament i no s’hi faci res. Si no s’actua aviat qualsevol dia caurà
Les façanes protegides tenen i han de tenir unes normatives i ordenances especifiques que permeti mantenir-les en les millors condicions pel gaudi dels ciutadans. Per això és important que les fitxes de protecció de les cases del catàleg siguin més clares en el que es pot fer i no es pot fer. Moltes vegades només es llegeix les proteccions que especifica la fitxa i no es té prou en compte les normatives i ordenances que acompanyen aquestes fitxes. Algunes amb el pas del temps han quedat desfasades tant amb la informació històrica que recullen com en les proteccions que proposen. Ja fa temps que reclamem la seva revisió i que hem presentat propostes en aquest sentit.
Adjuntem al final d’aquest text la relació de normatives i ordenances que fan referència als béns catalogats
Per tot el que s’ha exposat demanem que aprofitant el canvi de llogater que s’ha produït en aquesta finca, s’alliberi la façana de Can Giol de qualsevol element que obstaculitzi la visió del conjunt de la façana. Encara que avui la casa està dividida en dues propietats, el bé protegit és un tot i l’exterior no s’ha de notar aquest fet.
Pensem que s’hauria d’aprofitar aquest moment per reclamar als propietaris de la casa la restauració de la façana, sota la supervisió de l’ajuntament. (En aquests moments està pintat en diferents colors). Caldria fer un estudi per saber quin era el color original i els tractaments a fer. L’obligació de mantenir la casa en condicions recau en els propietaris, i també a l’administració municipal propiciant-ho amb ajuts i incentius.
Aquest mateix criteri s’hauria d’aplicar a les cases catalogades i BCIL, i també cal pensar en una senyalització que distingeixi tots els elements patrimonials recollits en el catàleg de béns protegits.Normativa del Catàleg. Art. 20.1. “L’Ajuntament de Calella promourà la conservació i millora del Patrimoni arquitectònic i els elements d’interès Artístic i Històric de Calella.
*Normatives i Ordenances que fan referència als elements catalogats:
NORMATIVA DEL PLA D’ORDENACIÓ URBANÍSTICA MUNICIPAL 2005
Article 116 (casc antic) : “Les noves edificacions i les obres de rehabilitació d’edificis existents, s’adequaran en la seva tipologia, composició arquitectònica, materials i colors a les edificacions tradicionals existents, per tal d’assegurar la seva integració dins el teixit urbà a on se situen. Es posarà especial atenció al tractament de les plantes baixes, amb les entrades dels edificis i els seus cancells, les entrades a garatges, les botigues i aparadors de les mateixes, per tal d’uniformar criteris compositius i limitar les seves dimensions d’acord amb la composició de les plantes superiors.”
Article 211 (protecció paisatge urbà) : “A fi de protegir la imatge i la qualitat del paisatge de les diferents àrees urbanes del municipi i del sòl no urbanitzable, l’Ajuntament vetllarà perquè les intervencions en edificació o ús del sòl no desvirtuïn ni incideixin negativament en el paisatge urbà actual o el seu entorn. A tal efecte es prohibeixen les edificacions, tanques, edificacions auxiliars (encara que siguin provisionals), cartells, instal·lacions, materials o colors que per la seva situació, volum o baixa qualitat puguin incidir negativament en la qualitat estètica de l’entorn on es situïn.”
NORMATIVA CATÀLEG POUM 2005
TITOL II/ Capitol 1er.Art 5.1- g): És prohibit de col·locar publicitat, cables, antenes, aparells d’alarma i conduccions aparents en les façanes i cobertes del bé catalogat i de bastir instal·lacions de serveis públics o privats que n’alterin la seva imatge externa.
ORDENANÇA MUNICIPAL DEL PAISATGE URBÀ DE CALELLA 2018,
Article 5 disposicions generals.
1.- Els propietaris de les construccions han de mantenir-les en les condicions de neteja, seguretat, salubritat i ornament públic.
3.- Els projectes dels edificis de nova planta o rehabilitació integral, que per a la seva situació o forma (Al costat d’edificis catalogats d’especial protecció, donant enfront d’àmplies perspectives urbanes, per a la seva alçada…), representen un especial impacte en el conjunt del Paisatge Urbà, hauran d’aportar una foto composició virtual del seu impacte visual a l’entorn i requeriran una anàlisi específica en l’informe tècnic corresponent a la llicència d’obres.
4.- Els edificis inclosos en el catàleg del POUM de Calella seran objecte d’un estudi específic cas per cas per tal de restringir si s’escau l’aplicació de la norma general per tal de preservar elements arquitectònics objecte de la protecció.
Article 25 Llicencia
No s’admetran els cartells que per la seva dimensió, color o lluminositat incideixin negativament en la percepció del paisatge urbà circumdant. Tampoc s’admetran cartells a les parets mitgeres al descobert.
L’autorització de cartells o anuncis serà sempre provisional, estarà vinculada a l’activitat que s’està publicitant i s’haurà de retirar un cop cessada l’activitat i s’haurà de renovar en cas de canvi de titularitat o canvi d’activitat.
L’Ajuntament podrà rescindir l’autorització, o fixar condicions per la seva modificació, sempre que es justifiqui per raons d’integració en el paisatge urbà circumdant.
ORDENANÇA REGULADORA DE LES OCUPACIONS DE LA VIA PÚBLICA
I DELS ESPAIS LLIURES DE TITULARITAT PRIVADA PELS ESTABLIMENTS DE RESTAURACIÓ I COMERCIALS TITULARITAT PRIVADA PELS ESTABLIMENTS DE RESTAURACIÓ I COMERCIALS. Febrer del 2024.
*En tota l’Ordenança no hem trobat cap article que faci referència a edificis Catalogats, per la qual cosa considerem que es pot aplicar aquesta ordenança en tots els casos que no contradiguin les normatives i ordenances ressenyades anteriorment.